„Osjećam se jako, jako dobro. Težak rad se isplatio, ali ne želim stati na ovome, nego nastaviti. Drugačiji je osjećaj nego kad sam osvojio prvi naslov. Tada je bilo olakšanje što sam došao do titule, a sada sam otišao stepenicu više“, rekao je Popyrin, koji je na ovaj način postao prvi Australac s naslovom na zemljanoj podlozi na ATP turnirima od Lleytona Hewitta koji je 2009. osvojio turnir u Houstonu. Govoreći o ozljedi dodao je: „Prvi osjećaj je bio kao da sam istegnuo mišić, a kasnije sam na istom mjestu osjetio grč. Saznat ću u ponedjeljak što je“.Popyrin je u Umag došao kao 90. igrač svijeta, a u ponedjeljak bi se njegovo ime trebalo naći na 57. poziciji, odnosno trebao bi biti dva mjesta bolje plasiran od njegova do sada najboljeg renkinga. Već u utorak čeka ga meč prvog kola u Kitzbuhelu, gdje je trebao igrati u kvalifikacijama, no ušao je u glavni turnir kao „posebna iznimka“, onog trena kad se u Umagu plasirao u polufinale. 
Popyrin je, baš kao i dan ranije u polufinalu protiv Talijana Arnaldija, izgubio prvi set u kojem je stajao bolje. Vodio je 5:3, potom izgubio tie break, no nakon toga je dominirao u drugoj dionici. U trećem setu je krenuo breakom, pa odmah izgubio servis, a kad je kod 2:3 spasio break loptu pokazalo se da od moguće predaje zbog ozljede neće biti ništa. Oporavio se i tako je nakon 28 naslova europskih te četiri naslova južnoameričkih tenisača na red došao Australac. Do ove sezone nikad australski tenisač nije otišao u Umagu dalje od prvog kola (Simon Youl 1994. te Christopher O'Connell ove godine), no sada se Popyrin upisao među pobjednike. 
„Ovdje sam osvojio svoj prvi turnir, bilo je to davno i lijepa sjećanja su se vratila“, rekao je u emotivnom obraćanju na proglašenju pobjednika Wawrinka i tada zastao jer su ga emocije slomile i oči zasuzile. „Činjenica da sam ovdje osvojio svoj prvi naslov i da sam i danas imao šansu su zajedno donijele ovakav emotivan trenutak. Bio je ovo općenito odličan finale, a ja sam u drugom setu pomalo ostao bez goriva. Imao sam šansu, ali nisam dobro odigrao bekhend na break loptu za 4:2. Tako je kako je“, rekao je Wawrinka.
Švicarac je bio pobjednik u Umagu 2006., a do sada je osvojio 16 turnira, uključujući tri Grand Slama. Da je pobijedio u nedjelju postao bi najstariji osvajač turnira od Kena Rosewalla koji je 1977. osvojio Hong Kong s 43 godine i pet dana.
Popyrinu je ovo bio prvi nastup na ATP turniru u Umagu, ali ne i prvi dolazak u Istru ili Umag. Igrao je dvapu na Smrikva Bowlu u Puli, što mu je, kaže, bio prvi međunarodni turnir. Osim toga, 2016. je baš u Umagu igrao na 32. izdanju Perina memorijala i došao do četvrtfinala. Kao junior kasnije je ostvario izvrsne rezultate, pa je u jednom trenutku bio drugi na svijetu, a 2017. je osvojio French Open u Roland Garrosu.