Nakon svježe malvazije i odležanog terana, na trećoj večeri Skrivenih čari istarskih vina, kušali su se pjenušci. Sommelier Filip Savić ugostio je predstavnike triju vinarija Matošević, Vina Zigante i Peršurić s njihovim legendarnim pjenušcem Misal.
"Sva tri vina koja ćemo večeras kušati rađena su tradcionalnom metodom sekundarne fermentacije u boci koja se smatra najkvalitetnijom", kazao je Savić i dodao kako se hrvatska scena pjenušavih vina sve više razvija i daje iznimno kvalitetne pjenušce. Objasnio je da je trend pjenušce piti iz visokih i uskih čaša, no u visokoj gastronomiji ipak se koriste one šire poput čaša za bijelo vino jer se u njima manje osjete mjehurići, a više do izražaja dolaze karakteristike pjenušca. Posjetitelji Skrivenih čari istarskih vina kušali su sva tri pjenušca ne znajući o kojem se vinu radi te s najviše bodova nagradili pjenušac vinarije Vina Zigante koji tako ulazi u finale za titulu ATP vina godine.
Skrivene čari istarskih vina nastavljaju se i sutra u 21 sat u Gourmet zoni, a kušat će se cabernet sauvignon vinarija Degrassi, Zigante d.o.o. i Kabola.