Vinske degustacije "Skrivene čari istarskih vina" ove se godine održavaju treći put u sklopu jubilarnog 25. Vegeta Croatia Opena u Umagu. Suorganizatori su ponovno Vinistra i Hrvatski sommelier klub.

Vinske degustacije dio su Istria Gourmet Festivala, manifestacije na kojoj lokalni proizvođači hrane i pića predstavljaju birane istarske proizvode. Održavaju se u Taste Istria zoni, u neposrednoj blizini ATP stadiona, od 21 do 22 sata. Sudjelovanje se ne naplaćuje, ali je potrebno izvršiti rezervaciju.

Program počinje u subotu 19. srpnja, a prvo kušanje vina je u ponedjeljak, 21. srpnja. Degustacije su tematske i uključuju tri vina svaki dan, uz osobno sudjelovanje vinara koji predstavljaju osobine istarskih sorti. Sudionicima će stručnu pomoć pružati sommelier Sandi Paris, dok ležernu atmosferu održava moderatorica Antonija Mandić.

"Ovakve vođene degustacije pokazale su se kao izvrsna forma za popularizaciju vrhunskih istarskih vina. Zadovoljstvo nam je da možemo sudjelovati u ovakvom projektu, jer on pridonosi širenju vinske kulture u Hrvatskoj", rekao je Sandi Paris, voditelj edukacija pri Hrvatskom sommelier klubu.

Dnevne pobjednike biraju sami sudionici kušanja, bodujući izgled, miris i okus vina. Rezultati se zbrajaju i ponderiraju te se tako dobiva konačni pobjednik, odnosno ATP vino. Titulu ATP vina u prethodne dvije godine osvojili su Moreno Coronica za Gran Teran 2008. i Luciano Visintin za Rose Veralda 2012. Nagrade im je osobno uručio pokrovitelj umaškog turnira, predsjednik Ivo Josipović.

Detaljan program  Vinskih degustacija.