Vinske degustacije "Skrivene čari istarskih vina" jedan su od najpopularnijih sadržaja Istria Gourmet Festivala, gourmet manifestacije koja prati i 25. Vegeta Croatia Open. Kao omaž kulturi vina degustacije se organiziraju s ciljem podizanja znanja o vinu i kao takve su bez nakande, a prijaviti se mogu svi, samo je važno da to učine na vrijeme.

U suradnji s Vinistrom i Hrvatskim sommelier klubom (HSK), a u prostoru Naše Kužine, održavaju se jednosatna kušanja najboljih istarskih vina po unaprijed odabranim kategorijama. Svoja vina predstavljaju sami vinari, pa je to prilika da se iz prve ruke doznaju svi detalji o procesu proizvodnje, a možda i poneka tajna. Kušanje se odvija po prilagođenoj profesionalnoj metodi ocjenjivanja, u ležernoj atmosferi i uz nenametljivu pomoć sommeliera i moderatora, što jamči dobar spoj edukacije i zabave. Na posjetiteljima je da po kušanju glasaju za svoje favorite, bodujući izgled, miris i okus vina. Na kraju degustacije bodovi se zbrajaju i tako se dobiva dnevni pobjednik, a na kraju tjedna i ukupni pobjednik, koji dobiva titulu ATP vina. U prethodne dvije godine pobjednicima je nagradu osobno uručio predsjednik Republike Ivo Josipović.

ATP vino 2012. bio je Gran Teran iz 2008. vinara Morena Coronice , a titulu ATP vino 2013. osvojio je Rose Veralda 2012 vinara Luciana Visintina.

Degustacije se održavaju na hrvatskom jeziku svaki dan od subote 19. srpnja do nedjelje 27. srpnja, u Taste Istria zoni od 21:00 do 22:00. Rezervacije se primaju na ulazu u zonu svakog dana do 20:00 ili do popunjenja sjedećih mjesta.

Program degustacija:
Ponedjeljak 21.07. - Tema: Rose
Utorak 22.07. - Tema: Muškat
Srijeda 23.07. - Tema: Mlada Malvazija
Četvrtak  24.07. - Tema: Odležala Malvazija
Petak 25.07. - Tema: Mladi Teran
Subota 26.07. - Tema: Odležani Teran

Pročitajte više o vinskim degustacijama