Tjedan dana uoči početka glavnog turnira na 24. Vegeta Croatia Openu, zaoštrava se konkurencija i proširuje popis favorita za pobjedu. Talijan Fabio Fognini  i Argentinac Carlos Berlocq stižu u Umag na vrhuncu forme i motivacije, nakon što su osvojili svoje prve ATP titule u karijeri i to na zemljanim podlogama.

Fognini je svoj prvi naslov osvojio na Mercedes Cupu u Stuttgartu, pobjedom u finalu nad Nijemcem Philippom Kohlschreiberom u tri seta (5-7, 6-4, 6-4). Pobjedom se podigao na 26. mjesto ATP ljestvice, korak iza zemljaka Andreasa Seppija, koji također dolazi u Umag.

Berlocq je svoj prvi ATP naslov osvojio na SkiStar Swedish Openu u Bastadu, pobjedom u dva seta (7-5, 6-1) nad osmim nositeljem, Španjolcem Fernandom Verdascom, koji će također igrati u Umagu sljedeći tjedan. Pobjeda je 30-godišnjem Argentincu omogućila skok za čak 28 pozicija, na 46. mjesto ATP ljestvice.

Izvrsni rezultati Fogninija i Berlocqa, kao i Verdasca koji je upravo od Berlocqa izgubio u finalu ATP Bastad, te Poljaka Jerzyja Janowicza, sjajan su uvod u ovogodišnji umaški turnir. Branitelj naslova Marin Čilić i deveti igrač svijeta Richard Gasquet imat će u njima izuzetno jake protivnike, ali ne treba nikako smetnuti s uma ni bivšeg pobjednika, Ukrajinca Alexandra Dolgopolova, kao ni Francuza Gaëla Monfilsa, bivšeg Top 10 igrača koji je na putu povratka u vrh svjetskog tenisa.
Nakon što su mlade hrvatske teniske nade Mate Pavić i Borna Ćorić dobili pozivnice za 24. Vegeta Croatia Open, treća pozivnica dodijeljena je i sjajnom mladom češkom tenisaču Jiřiju Veselom, trenutačno 91. igraču svijeta. Čeh Jiři Vesely, vršnjak našeg Mate Pavića, ove se godine probio među 100 najboljih na ATP ljestvici, osvajanjem dva Challengera i plasmanom u finale još dva.
Uz ovaj niz vrhunskih svjetskih igrača, Umag ove godine od 18. do 28. srpnja doista nudi uzbudljivi tenis i neizvjesne mečeve.