Prvi od ukupno četiri castinga za izbor hostesa ovogodišnjeg, 24. po redu, Vegeta Croatia Opena, održan je u luksuznom Audi centru AutoZubaka u Zagrebu. Pod budnim okom već iskusnog Daniela Bilića sa Soundset radija koji je moderirao ovo događanje i prijašnjih godina, žiri u sastavu Anica Kovač, Antonio Novak iz Audi centra AutoZubaka i Hrvoje Mikulčić iz Podravke, izabrao je djevojke s područja Zagreba i zagrebačke okolice. Još tri castinga održat će se u Osijeku, Rijeci i Puli, a ukupno će se ove godine u Umagu okupiti 140 hostesa iz cijele regije.

Interes je i ove godine jako velik te je dosada na natječaj za mjesto ATP hostese pristiglo više od 600 prijava. Kao i dosadašnjih godina, najviše prijava stiže iz Slavonije, Zagreba i Istre, no javljaju se i djevojke iz Slovenije te Bosne i Hercegovine. Natječaj je otvoren do kraja lipnja 2013.

Neke od hostesa već su zaštitna lica umaškog turnira s obzirom da u Umag dolaze pet i više godina zaredom, a uvjeti koje moraju ispuniti su prvenstveno komunikativnost, odgovornost i znanje stranih jezika. Kako Vegeta Croatia Open nije samo sportski turnir, već i jedan od vodećih hrvatskih društvenih događaja s bogatim popratnim sadržajima, izuzev odgovornih funkcija u desetak službi, zadaća hostesa ujedno je i promocija Umaga, Istre i Hrvatske među mnogobrojnim posjetiteljima.

Prošle je godine iz Umaga prenesene su reportaže na 49 svjetskih kanala uz više od 1600 nacionalnih priloga, a baš su umaške hostese nerijetko bile tema tih vijesti. Veliki interes iz godine u godinu iskazuje i sam ATP koji priču o hostesama kroz svoje medije plasira u svijet.

24. izdanje turnira Vegeta Croatia Open održava se od 18. do 28. srpnja 2013. godine, a Umag će u tom razdoblju iznova postati središte jednog od najznačajnijih društvenih događaja u Hrvatskoj i nezaobilazni centar tenisa, ljepote, zabave, druženja te doživljaja okusa i mirisa Istre.