Fabio Fognini i Tommy Robredo ovogodišnji su finalisti Vegeta Croatia Opena, a ludi Fogninijev niz traje i dalje. Talijan je u subotu dohvatio svoju 13. uzastopnu pobjedu na Touru, u dramatičnoj je završnici polufinalnog susreta ipak našao formulu za Gaela Monfilsa - 6:0, 3:6, 7:6 (3).

Fognini je imao sve na dlanu, servirao za pobjedu kod 5:0 u trećem setu, a zatim je izgubio šest gemova zaredom. Monfils je kod 5:3 i 15:40 spasio dvije meč-lopte, da bi zatim i sam pri vodstvu od 6:5 propustio tri meč-lopte. U tie-breaku je, nakon vodstva Francuza od 3:2, Fognini osvojio pet poena zaredom za peti ATP finale karijere.

"Prvi sam set odigrao odlično, u drugom sam se malo umorio, a u trećem odigrao više nego solidno do 5:0. Zatim je počeo neki drugi meč, no sretan sam što sam ipak na kraju ja bio taj koji je pobijedio. Prvi sam put u finalu Umaga, učinit ću sve od dođem i do trećeg uzastopnog naslova", najavljuje Fognini. On je treći Talijan u umaškom finalu, prethodno su završnici igrali i gubili Filippo Volandri 2003. i 2004. te Potito Starace 2010. godine.

Tommy Robredo bi, pak, mogao postati šesti španjolski tenisač koji je osvojio ovaj turnir (španjolski su tenisači osvajali Umag u devet navrata). On je u polufinalu, u sedmom međusobnom susretu četvrti put pobijedio Talijana Andreasa Seppija (6:3, 2:6, 6:4), prvi put na crvenoj zemlji.

"Težak i dug meč. Nakon osvojenog prvog seta, u drugom sam imao i malo nesreće. Imao sam nekoliko break-lopti kod 2:4 koje nisam iskoristio. U trećem sam setu rano došao do breaka i uspio ga sačuvati do kraja", rekao je Robredo koji je dosad protiv Fogninija igrao u četiri navrata.

"Fabio je u velikoj pobjedničkoj seriji, čeka me težak meč. Najvažnije će biti krenuti dobro u meč i pronaći suparnikove slabosti", smatra Robredo.