Pobjednik vinskih degustacija "Skrivene čari istarskih vina" i ATP vino za 2014. godinu je mlada malvazija vinara Franca Cattunara iz Brtonigle. Pobjedničku statuu Cattunaru je posljednjeg dana 25. Vegeta Croatia Opena uručio pokrovitelj turnira, predsjednik Republike Ivo Josipović.

Cattunarova mlada malvazija pobijedila je drugoga dana degustacija, u utorak, a konačni pobjednik postala je zato što je dobila najviše glasova sudionika degustacije, čak 72 posto. Predsjednik Hrvatskog sommelier kluba Franko Lukež istaknuo je da je tijekom šest dana u degustacijama sudjelovalo čak 180 ljubitelja istarskih vina.

Po uručenju priznanja, predsjednik Josipović rekao je da je ono što zna o vinu naučio upravo u Umagu i Istri. "Vinarstvo je ovdje važan dio ukupnog turističkog proizvoda, a dobro vino nije lako napraviti. Nadam se da će već sada izvrsna istarska vina sljedeće godine biti još bolja", poručio je predsjednik Josipović.

Govoreći o umaškom turniru, rekao je da svake godina dolazi kako bi dao potporu našem turizmu, jednoj od navažnijih gospodarskih grana. "Ovo je zaista vrhunski sportski, kulturni i turistički događaj, na kojem vidimo kako se najbolji mogući način spajaju te djelatnosti. Umag je postao proizvod koji je prepoznatljiv i daleko izvan Hrvatske", rekao je pokrovitelj turnira, predsjednik Republike Ivo Josipović.