TASTE ISTRIA ZONA
Uz vrhunske teniske mečeve te fantastičan i raznovrsni zabavni program, na 34. Plava Laguna Croatia Openu Umag neizostavno mjesto za sve ljubitelje istarskih mirisa i okusa bit će Taste Istria zona. Na jednom mjestu prezentirat će se vinska selekcija cijenjenih istarskih vinara, koji brojnim međunarodnim nagradama i priznanjima osnažuju imidž Istre kao vinske regije.
Vinski entuzijasti i oni koji će to tek postati tako će na brojnim degustacijskim punktovima u Taste Istria zoni uživati u bogatoj ponudi istarskih sorti poput malvazije, terana i muškata vrsnih lokalnih vinara: Fiore, Benčić, Cattunar, Brič, Coronica, CUJ, Franković, Prelac, Tomaz, Ravalico, Vina Zigante, Geržinić, Deklić, Degrassi, Roxanich, Agrolaguna i Rossi koji će uz vina nuditi gin i rakije.
Posjetitelji, koji će htjeti saznati nešto više o istarskim sortama, moći će sudjelovati na vinskim degustacijama „Skrivene čari istarskih vina", koje ulaze u svoju jubilarnu desetu godinu. Ove su vinske degustacije svojevrsni hommage istarskim vinima, a široj publici u ležernoj atmosferi predstavljaju specifičnosti i raznolikost autohtonih istarskih sorti.
Program vinskih degustacija osmišljen je 2012. godine u suradnji Franka Lukeža, idejnog začetnika i predsjednika Hrvatskog Sommelier Kluba. Od samog su početka vinske degustacije pridobile simpatije publike i vinara te postale neizostavni dio Taste Istria zone. Svaki dan posvećen je jednoj temi, a selekciju vina po kategorijama određuju selektori Hrvatskog Sommelier Kluba, pazeći pritom da se vinari barem dvije godine za redom ne pojavljuju u istoj kategoriji. Od 2022.g., kako bi natjecanje postalo još atraktivnije, uvedeno je subotnje Grand Finale u kojem se natječe pet vina pobjednika dana, ali i pravilo da se pobjednik slijeće godine ne može natjecati.
Posjetitelji koji će imati želju saznati nešto više o istarskim sortama moći će rezervirati svoje mjesto na vinskim degustacijama „Skrivene čari istarskih vina”, gdje će se u predivnom ambijentu i opuštenoj atmosferi predstaviti specifičnosti i raznolikost autohtonih istarskih sorti. Svake večeri od nedjelje 21. srpnja, pa sve do petka 26. srpnja, u 21 sat, pod vodstvom poznate sommelierke HSK-a Lucije Matijević, odabrani istarski vinari prezentirat će svoja vina sudionicima koji će kroz kušanje i razgovor otkriti brojne zanimljivosti o istima. Prva večer bit će posvećena mladim malvazijama, druga odležanim teranima, dok će se tijekom treće večeri predstaviti pjenušci dobiveni tradicionalnom metodom. Srijeda će biti rezervirana za sauvignon bijeli, a u četvrtak će na svoje doći ljubitelji odležane malvazije. Svaku će se večer birati pobjednik po izboru posjetitelja, a njih pet natjecat će se na Grand finalu te će se pobjednik okruniti titulom ATP vina 2024. godine.
Uz vrhunsku enološku ponudu, drugi dio Taste Istria zone posvećen je tradicionalnim okusima istarske kuhinje u suvremenoj interpretaciji food truckova, koji svojim modernim pristupom stvaraju neodoljive kulinarske kombinacije.
Tradicionalni okusi Istre na suvremen način uz čak šest ugostiteljskih food truckova
Uz vrhunsku ponudu vina, u Taste Istria zoni svoje će mjesto pronaći i urbani food truckovi koji će suvremenom interpretacijom tradicionalnih istarskih okusa oduševiti neodoljivim kulinarskim kombinacijama. Istarski food truck Poluotok svojim kreacijama uvijek privlači veliku pažnju, a prošle godine posjetitelji su posebno uživali u njihovom junećem burgeru Veli Jože čiji su sastojci, uz juneće meso, džem od luka, kremasta tartufata, panceta, cheddar i matovilac, kao i u burgeru Salvore s kozicama, lardom, sušenim rajčicama, burratom, pistacijom i matovilcem.
Fantastične kombinacije okusa moći će se isprobati i na Munchy prikolici gdje se lani čekalo u redu za savršeni mediteranski katsu s račićima te pileći i veganski katsu. I ove će godine posjetitelji uživati u bogatoj ponudi među kojom će se naći i vege burger, bubble waffle te mediteranski frap (deep fried wrap) s piletinom, pršutom i ostalim kombinacijama. Food truck Manjada by Palagius nudit će savršene pizze pripremljene prema receptima starih nona, a njihov bezvremenski klasik „Pizza della Nonna“ jamči povratak mirisima i okusima djetinjstva. Ljubitelji grill specijaliteta najviše će uživati u ponudi Fredi's Grilla.
Ovogodišnjem sastavu pridružit će se još tri vrlo popularna kamiončića. Street Food by Lukas umaškoj će se publici predstaviti burgerima, tortiljama i piadinama, a poznato je i da se njihov Istarski burger - spoj savršeno pečene 100% junetine, mozzarelle, istarske pancete s neodoljivim umakom od tartufa, dodatkom svježe rikole, u mekanom brioche pecivu, ne smije propustiti. Da nitko ne ostane bez dnevne doze slatkog i osvježavajućeg sladoleda pobrinut će se kamiončić Ema s craft sladoledima, koji će uz klasične mliječne varijante, nuditi i veganske te one bezglutenske sa stopostotnim udjelom voća. Treća novost bit će poznati kamiončić Ferdinand koji će ponudom slatkih knedla različitih punjenja, poput onih sa šljivama ili marelicama, do onih s marakujom i divljom kupinom, dugo ostati u sjećanju sladokusaca.